Kişilik Bozuklukları Serisi Bölüm 7:
Histriyonik Kişilik Bozukluğu
Histriyonik Kişilik Bozukluğu, dramatik bir kişilik bozukluğu olarak bilinen, abartılı bir duygusallık ve dikkat arayan davranışlar örüntüsü ile ayırt edilen psikiyatrik bir bozukluktur. Genellikle çok dramatik, çocukça ve aşırı duygusal tavırlar sergilerler.
Aşırı duygusallık ve ilgi çekme arayışı ile giden bir kişilik örüntüsüdür. Genellikle bulunduğu ortamda ilgi odağı olmadığında rahatsız olur. İlgi çekmek için sürekli dış görünümünü kullanır. Birden değişen yüzeysel duygular gösterir. Kolay etki altında kalır ve yapmacık davranır ve duygularını abartır. Ayrıca ilişkilerin olduğundan daha yoğun olması gerektiğini düşünürler.
Histriyonik Bir Kişide En Belirgin Özellikler :
- İlgi odağı olmadığı durumlarda rahatsız olur,
- Başkalarıyla etkileşim genellikle uygunsuz cinsel olarak baştan çıkarıcı veya kışkırtıcı davranışlarla karakterize edilir,
- Duyguların hızla değişen ve yüzeysel ifadesini gösterir,
- Dikkati kendine çekmek için sürekli olarak fiziksel görünümü kullanır,
- Aşırı izlenimci (gösterici) ve ayrıntıdan yoksun bir konuşma tarzına sahip,
- Kendini acındırma, teatrallik ve abartılı duygu ifadesi sergiler,
- Telkin edilebilir, yani başkalarından veya koşullardan kolayca etkilenir,
- İlişkilerin gerçekte olduğundan daha samimi olduğunu düşünür.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu’nun Çeşitleri Var Mıdır ?
Theodore Millon, Histriyonik Kişilik Bozukluğu'nun altı alt tipini tanımlamıştır.
- Yatıştırıcı Histriyonik (bağımlı ve zorlayıcı özellikler dahil): Sorunları yatıştırmaya, onarmaya, düzeltmeye, yumuşatmaya çalışır. Farklılıkları çözme, boyun eğme, taviz verme yoluyla huyları yumuşatma becerisine sahiptir. Övgü için kendini feda eder. Yatıştırılamaz olanı sonuçsuzca yatıştırır.
- Canlı (Neşeli) Histriyonik (hipomanik ve muhtemelen narsisistik özellikler dahil): Güçlü, çekici, şen şakrak, canlı, hevesli, küstah ve dürtüseldir. Anlık neşe ve eğlenceli maceralar arar. Hareketli, enerjik ve coşkuludur.
- Çalkantılı Histriyonik (negatif özellikler dahil): Hiddetli, tutkulu, kolayca gerilen, periyodik olarak öfkelenen, çalkantılı, ele avuca sığmaz ve dürtüseldir. Kaprisli, şikayetçi ve somurtkandır.
- Samimiyetsiz Histriyonik (antisosyal özellikler dahil): Samimiyetsiz, iki yüzlü, dolap çeviren, kurnaz, entrikacı, hain (sadakatsiz) ve benmerkezcidir.
- Dramatik Histriyonik (saf model varyantı): Taklitçi, tavırlı, sahte ve duruşları (postür) göz alıcı ve dikkat çekicidir. Kendini imajını pazarlar (öne çıkarır). Sahnede gibi dramatik davranır, arzu edilen pozları simüle eder.
- Çocuksu Histriyonik (borderline özelikler dahil): Kararsız, gergin, değişken duygular, çocuksu histeri ve yeni ortaya çıkan somurtma, talepkar davranış.
Histriyonik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıl Olur?
Histriyonik Kişilik Bozukluğu tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biri psikoterapidir. Destekleyici psikoterapi, Histriyonik Kişilik Bozukluğu olan hastalar için önerilen bir tedavi yöntemidir, çünkü bu yaklaşımın cesaretlendirici, güven verici olduğu bulunmuştur. Destekleyici psikoterapi, dikkatli ve sempatik dinleme yoluyla duygusal sıkıntıyı azaltmayı, benlik saygısını geliştirmeyi ve hastanın başa çıkma becerilerini geliştirmeyi amaçlar.
NOT : Kişilik Bozuklukları serimiz “Çekingen Kişilik Bozukluğu” ile devam edecek. TAKİPTE KALIN