TESTLER
Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV)
Türkiye genelinde en yaygın, kapsamlı, güvenilir ve güncel olarak kullanılan Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği-IV (WISC-IV), 6 yaş 0 ay ile 16 yaş 11 ay arasındaki çocukların zihinsel becerilerini ölçmeye yarayan zekâ testidir.
WISC-IV testi, çocuğun yaşıtlarının ne kadar gerisinde veya ilerisinde olduğuna yönelik veri sağlamaktadır. Bunun yanı sıra hangi alanlarda güçlü ve zayıf olduğuna yönelik önemli ipuçları vermektedir. Böylelikle güçlü becerileri daha ileriye taşıyabilmek ya da zayıf becerileri desteklemek mümkün olmaktadır.
WISC 4, 10 temel alt test ve 5 yedek alt testten oluşmaktadır. Test sırasında çocuğun sözel bilgi, sözel ifade, algısal akıl yürütme ve organizasyon, sosyal bilgi, kısa süreli işitsel bellek, dikkat, konsantrasyon, zihinsel işlemleme hızı, görsel-motor ve ince motor koordinasyon becerilerini değerlendirmektedir.
Tahmini uygulama süresi 1,5 – 2 saat arasında olup çocuğun çalışma hızına bağlı olarak değişmektedir.
WISC-IV, aynı yıl içerisinden birden fazla uygulandığında gerçeği yansıtmayan sonuçlar verebilmektedir. Yıl içerisinde yalnızca 1 kez uygulanması tavsiye edilir.
Moxo Dikkat Testi
•Dikkat
•Zamanlama
•Dürtüsellik
•Hiperaktivite performansını ölçen, uzmanlar tarafından uygulanan, görüş ve duygu içermeyen, online bir testtir.
MOXO, Dikkat, Zamanlama, Dürtüsellik ve Hiperaktivite performans düzeylerinin ölçümünde oldukça etkili bulunmuştur; fakat testin hızla artmış olan popülaritesi, MOXO’da bulunan eşsiz Çeldirici Sistemi’nden kaynaklanmaktadır.
Basit görünen bir MOXO görevine odaklanabilmek için, bireyin aynı günlük hayatta yapması gerektiği gibi, testte bulunan görsel ve işitsel çeldiricileri görmezden gelmesi gerekmektedir.
MOXO testi çocuklarda ve yetişkinlerde uygulanmaktadır. 15-18 dakika sürmektedir.
Ankara Gelişim Tarama Envanteri (AGTE)
0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocuklara uygulanabilen detaylı bir gelişim değerlendirme testidir. 0-3 ay aralığı ile başlayıp 46-72 ay aralığına kadar 14 farklı ay dilimini içerir. Bu testin amacı çocuğun farklı gelişim alanlarındaki gelişiminin takvim yaşına uygunluğa göre değerlendirilmesidir. Test sonucuna göre çocuğum gelişiminin “normal sınırlarda” “sınırda” ya da «geride» olduğunu söylenebilmektedir.
Test toplam Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor ve Sosyal Beceri-Öz bakım alanlarındaki gelişimleri ve bu alanların toplamıyla Genel Gelişimi değerlendirmektedir. Bu test çocuğun Dil-Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor ve Sosyal Beceri-Öz bakım alanlarındaki gelişimlerini ve bu alanların toplamıyla Genel Gelişimi değerlendirmektedir. Bu değerlendirme için çocuğun da olduğu ortamda ebeveyn ile görüşme yaparak ‘’Evet, Hayır, Bilmiyorum’’ yanıtlarının verilebileceği 154 soru cevaplandırılır. Bu sorular ile çocuk alanında uzman psikolog ebeveynden çocuğun yapabildiği ve yapamadığı becerileri basit ev detaylı sorular ile öğrenir, çocuğa dair gözlemlerine de dayanarak kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırlar.
Beier Cümle Tamamlama Testi
A formu 8-16 yaş aralığındaki bireylere uygulanan, B formu ise 16 yaş ve üstündeki bireylere uygulanan bir tutum ve duygu değerlendirme testidir. Test sonu eksik olan cümlelerden oluşmaktadır, bireyler bu eksik cümleleri kendilerine uygun olarak doldurmaktadırlar. A formu toplam 56, B formu ise 67 eksik cümleden oluşmaktadır. Bu test sayesinde çocuk, ergen ve yetişkin bireylerin yaşamlarının farklı alanlarındaki rahatsızlık verici düşünce, tutum ve inançları fark edilebilmektedir.
Projektif bir testtir. Bireyin kendini nasıl algıladığını, duygularını, yakın ve uzak çevresi hakkındaki yorumlarını göstermektedir. Bu testte tamamlanan cümleler analiz formuna göre değerlendirilmektedir. Duruma dair olumlu duygular ifade edenler ‘’pozitif’’, olumsuz duygular ifade edenler ‘’negatif’’, olumlu ya da olumsuz duygu ifadesi bulunmayan ifadeler ‘’nötr’’ olarak analiz edilmektedir. Her cümle bir davranış dinamiğini yansıttığı için cümlelerin içerikleri detaylı incelenmektedir.
Good-Enough Harrı̇s Bı̇r Adam Çı̇z Testı̇
Çizdiği resim yoluyla çocuğun zihinsel gelişimini değerlendirmek için geliştirilmiş bir testtir. İnsan çizimindeki bazı ayrıntılar küçük yaşlarda nadir görülürken, yaş ilerledikçe bu detayların çizimi artmaktadır. Bunlara gelişim ölçütleri denir. Terapsit, çocuğun takvim yaşına göre yapmış olduğu çizim üzerinden bu ölçütleri değerlendirmektedir. Bu test çocuğun gelişim düzeyi hakkında bilgi verdiği gibi duygusal dünyası hakkında da bilgi vermektedir. Çocuklar duygularını, düşüncelerini ve inançlarını resim yoluyla ifade edebilmektedir.
4-14 yaş aralığındaki çocuklara uygulanmakatdır. Ön değerlendirme amacıyla kullanılan, çocuğun yaş düzeyi ile uyumunu ve gelişimini değerlendirmeyi, çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. Test çocukla çalışılabilecek uygun ortamın hazırlandığı seans odasında, psikoterapistin çocuktan kağıda bir insan resmi yapmasını istemesi ile uygulanmaktadır. Bu çizim test için belirlenmiş puanlama kriterleri doğrultusunda puanlanarak toplam puanın karşılığı olan zeka yaşına ulaşılmaktadır. Ancak yalnızca bu testin sonucuna bakılarak zeka düzeyinin belirlenmesi yeterli olmamaktadır. Bunun için bu ön değerlendirme testinde bir gerilik olduğu tespit edilirse standart zeka testlerine başvurularak daha detaylı bir inceleme yapılmaktadır.
Porteus Labirent Testi
Bu test çeşitli düzeylerdeki labirentlerden çıkış yolunu bulma esasına dayanarak zekanın planlama ve genel yeteneğini ölçmeyi amaçlamaktadır. Sonraki adımları öngörebilme, temkinli ve planlı davranabilme yeteneğine bağlı bir performans testidir. Zeka kapasitesini değerlendirmek ve öngörü oluşturmak amacıyla kullanıldığı gibi nörolojik bozuklukların fark edilmesinde de yardımcı olmaktadır. Kafa travması geçiren ve nörolojik sorunlara sahip kişilere özgü test esnasında görülen tipik davranışlar bulunmaktadır.
Testin içeriğinde 3 yaş labirentinden 14 yaş labirentine kadar labirent kartı bulunmaktadır. Porteus Labirent Testi çocuklara ve yetişkinlere uygulanabilmektedir. Test uygulanırken psikoterapist test uygulanan kişinin çıkmaz yollara girmemesini ve çizgilerin geçilmemesini istemektedir. 11 yaş labirentine kadar iki deneme yani hata yapma hakkı varken, 12 yaş labirentinden itibaren 4 deneme hakkı vardır. Test uygulanan kişinin bu labirentlerden çıkma becerisini değerlendirirken bir süre kısıtlaması koyulmamaktadır.
Kent EGY Zeka Testi
Bu test sözel performansa dayanarak zeka gelişimi hakkında öngörü oluşturmak amacıyla uygulanmaktadır. 6-14 yaş aralığında çocuklara ya da zeka geriliği şüphesi ile yönlendirilen yetişkinlere uygulanabilmektedir. Bu testin uygulanabilmesi için kişide konuşma, işitme ve sözel ifade alanlarında testin uygulanmasını engelleyecek bir sorun olmaması gerekmektedir. Psikoterapistin yönelttiği 10 sorudan oluşmaktadır. Testin zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Test sonucunda zeka yaşı ve zeka bölümü hesaplanmaktadır. BU sonuç bireyin zeka gelişimi hakkında öngörü oluşturmak için kullanılmaktadır. Eğer test sonucunda bireyin takvim yaşına uygun olmayan bir zeka puanına ulaşılırsa standart zeka testleri kullanılarak daha kapsamlı bir zeka düzeyi tespiti yapılması gerekmektedir.
Gessel Gelişim Figürleri Testi
Bu test okul öncesi ve okul dönemi çcouklarının görsel algı düzeyi, görsel motor koordinasyon ve küçük kas becerileri ve zeka gelişim düzeyleri hakkında bilgi vermek amacıyla kullanılmkatadır. Çocuğun bilişsel ve motor becerilerini gözlemleme imkanı verdiği için gelişim hakkında çıkarımlar yapmamızı kolaylaştıran bir ön test olarak kullanılmaktadır. Test sonucunda hangi alanlarda eksiklik olabileceği tespit edilerek bir sonraki test bu alandaki detaylı değerlendirmeye yönelik seçilmektedir.
Test uygulanırken çocuktan kağıtta görmüş olduğu kolaydan zora doğru sıralanan 9 geometrik şekli alttaki boşluğa tekrar çizerek kopya etmesi istenmektedir. Çocuk çizdiği şeklin altına tekrar deneme yapabilmektedir ve bir zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Testi uygulayan psikoterapist tarafından çocuğun çizim esnasındaki tutumları, yaptığı hatalar, şekli tekrar çizebilme becerisi değerlendirilmektedir. Test sonucunda çocuğun kronolojik yaşına uygun şekilleri çizebilme performansına bakılarak hangi yaş düzeyinde görsel algı ve motor becerisine sahip olduğu belirlenmektedir. Test esnasında çocuğu gözlemleyen psikoterapist; çocuğun dikkat becerisi, hareketlilik ve dürtüsellik düzeyine dair bulguları değerlendirmektedir.